Follower saye ! Anda bile lagi ??

Fakta Yg Perlu Anda Tahu Ttg Penyakit Asthma


Penyakit Asthma atau lelah merupakan penyakit immunologi yang menyebabkan kesukaran bernafas. Ini adalah kerana ketika pesakit diserang asthma, keradangan dan spasma pada selaput dinding laluan udara menyebabkan bronkiol di dalam paru-paru menjadi sempit. Pesakit asthma mungkin mengalami pernafasan bersiul (wheezing), sesak nafas, dan sukar untuk bersenam.
Gejala utama (cardinal symptom) asthma adalah pernafasan bersiul atau berbunyi (wheeze), menunjukkan saluran udara tersekat. Batuk, kadang kala dengan kehadiran lendir jernih (clear sputum). Kebiasaannya ada pelbagai tanda, seringkali dengan permulaan pantas, dan perubahan cuaca persekitaran. Gejala sering semakin teruk pada waktu malam atau ketika berjalan. Peningkatan saluran udara akan menyebabkan sesak nafas.

Penyebab serangan asthma :

  • alahan dihidu seperti kutu habuk (house dust mite), debunga, spora kulapuk (mould spores), epithelials binatang peliharaan
  • udara sejuk
  • senaman
  • jangkitan sistem pernafasan
  • tekanan emosi
  • aspirin dan ubat seumpamanya

~ Asthma juga merupakan satu penyakit yang dikaitkan dengan keturunan.

- Ihsan dari Pakcik Wikikikiki :)

--------------------------------------------------------------------

Entri kali ni aku nak share cket ngan korang serba sedikit tentang penyakit ASTHMA or dlm bahase yg selalu org gune ialah Lelah / Semput . Act aku pon salah sorg yang mengidap penyakit ni since dr kecik . And yes , mmg ade sesetengah org ckp ' mase tym kecik2 je ade asthma but then bile da bsr hilang da ' tp dlm kes aku ni , dr dulu smpi laa ni tak baek2 jugak asthma nye . Urm maybe sbb aku ni tak jage pantang makan kot . Aku men bedal je sume . Oh ye , org yg de asthma ni byk mende tao kene pantang mkn .. Cthnye takley mkn pisang , tembikai , oren , longan , anggur pastu udang , air gas , air sejuk , eskrem & ade beberape lg xingt plak sumenye . Risau plak tym2 preggy nnt mende yg aku takley mkn tulah yg aku nakkkk sgt mkn kan . Omaigod , jgnla jgnlaaa cmtu ... Kalau bley time preggy kite org pompuan ni kene elak amik ubat2an smpingan . Takut de effect kat baby yg dlm perut tu nnt . Pesanan ringkas dr Pakar Sakit Puan Tak Menjadi .


Org yg mengidap penyakit asthma ni kdg2 ngengader jugak . Itu takley , ini takley . Cthnye : Sejuk sgt takley , panas sgt takley = so kene la suam2 kuku je . Pastu , mkn itu takley , mkn ini takley = so bek diet je . Lagi , kalau cm kelamkabut pon takley jgk . And plus , klu tgk brg2 bersepah sane sini sinun pon takley jgk . Eh ini fact tao , bukan aku sesuke ati je reka2 sbbnye aku facing mende2 cmtuh . Alolo sile kesian kat aku . Nak wat cmne .. da nasib badan .. uhuk uhuk :(


Okay , kat bwh ni aku nak tunjuk kat korg cmne rupe paru2 kite at times asthma attack .



-Hamek kau .. Sekali da mcm budak medic da weeehh-

TAK PHM GAMBARAJAH DI ATAS ? sile tnye bdk yg amek kos perubatan eh, bcz I bdk kos perbankan =D


Omaigod , tym pakai gas pon still nmpk cun . Aku ni haa ? Jgn ckplaaa ..


notakaki : Nak bdn yg sihat dan cergas silelah bersenam .




2 comments:

sekamar rindu said...

salam..

asma..penyakit yg bahaya..


*folo ur blog..

Tqa Zack said...

sekamar rindu : wasalam ..
urm tulah kan ... bley bawak maut if da terok sgt ..

*thanks anywayyy !!*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...