Follower saye ! Anda bile lagi ??

Buli .

Buli bermaksud perbuatan mengasari orang yang lemah dengan tujuan atau maksud untuk menunjukkan kekuatan masing-masing . Ini secara tidak langsung , menjadikan mereka yang lemah mematuhi atau menghormati mereka yang kuat . Ada maksud lain yang menyatakan bahawa buli bermaksud tingkah laku agresif sama ada dalam bentuk fizikal atau psikologikal yang dilakukan secara berulang kali ke atas mangsa dan ia bertujuan mendatangkan perasaan tidak selesa , aman , tenteram dan harmoni . Secara keseluruhannya , perbuatan membuli merupakan perbuatan yang tidak baik serta boleh membuatkan orang lain boleh menjadi mangsa serta boleh mendatangkan ketidak selesaan kepada orang lain . - Wikipedia Bahasa Melayu .

Entri kali ni ade lah kene mengena sikit dengan aku . Mase tu aku menengah rendah . Haih . Kalau diingatkan balik mase kene buli dulu tu .. rase cam nak tergelak pon ade . Well , sifat keanak-anakan orang yang membuli ni masih tebal . So , bila da masuk sekolah men , diorang bajet form 1 tu macam da besar sangat lah . Inilah dinamakan culture shock . Shock sebab umur dah tigabelastahun lah katekan . Hehe .

Sentuh pasal isu dibuli ni , aku dulu kene buli taklah teruk
sangat , yang mcm kite selalu tengok kat youtube tu . Takpun mcm video ni yang kene tendang-terajang-lempang buka baju bagai . ohhhh takde takde . Nauzubillah la kalau kene cmtu . Mmg trauma kuasa 33 lah kan . Aku ni kene buli dari segi mental . Memang kalau tak pandai nak kawal perasaan dulu , boleh masuk Tanjung Rambutan la .

Hurm , kite teruskan perbicaraan hati-ke-hati ni ok ..

Buli dari segi mental maksudnye lebih kepada ejek-mengejek . Itulah yang terpaksa aku hadapi dulu . Masa aku form 1 , classmate aku telah menggelar aku "JULING" . Kenapa ??
- Kerana hadirnya sekeping surat cintancintun yang aku terima pada minggu ketiga persekolahanku .. (cinta lah sangat . padahal underage lagi) . Surat tu dtg dari budak kelas 1 agama 3 . Siapa ? biarlah rahsia . hehe . Oleh kerana budak tu masih budak lagi waktu tu , jadi die pon letaklah surat tu di bwh mejaku . Yang classmate aku plak time tu hampir semuanya superbusybody , setiap malam mase prep mst nak check2 bawah meja perempuan taktawulah ape yang diorg cari and lassstttt terrjumpalah surat budakyangsangatbertuah tu kat bawah meja aku . Pastu pakat ramai-ramai baca surat aku tu dalam kelas keesokan harinya ; depan aku !! Wth . Mengikut sumber2 yang boleh dipercayai , mereka menggelarkan aku as "JULING" sebabnye aku dapat surat dari budak yang matenye juling gitu . WTH wehh . Yang juling die , asal lak aku ?? Hak alah ko ... KECOH arr wehh .. Blah arr .. Ok , tu antara salah satu contoh ayat aku nak membela diri dulu .

Semenjak kes surat tu , maka secara officialnye aku telah dapat nama baru iaitu JUL singkatan dari Juling . Rentetan dari itu , aku sentiasa diejek dengan panggilan JUL sehingga aku menjadi sangat tertekan bagaikan ditekan-tekan mcm pensel tekan . Dan mase aku Form 2 , aku ade lah admire kat sorang budak ni (nama dirahsiakan) .. Pastu bila ex-classmate aku mase form 1 dulu tu dapat tawu je , keesokkan paginye , aku tengok atas meja aku diorang lukis gambar cartoon yang berkaca mata sambil tulis :
" WEH JUL ! DAHLAH JUL , ADA HATI NAK SUKE .........
( nama dirahsiakan ) TAK SEDAR DIRI "
ewww . Mmg tersangat lah annoying perangai diorg tym tu . Aku punye suke lah nak suke sape kan , hati aku .. Kau , kau dan kau susah ke ??

Tapi tu semua cerita dulu .. Biaselah DULU-DULU kan masing-masing nak show off macho lah kononnye bile dapat buli orang .. Nak-nak pulak dapat buli orang yang lemah macam aku ni . DULU LAH LEMAH , sekarang tak lagi . Makanlah biskut tiger supaya anda sentisa KUAT ! Dan juga sekarang ni alhamdulillah aku dah bebas dari dibuli-terbuli-jauhsekalimembuli . Amin :)

Sedikit gambar ketika aku menengah rendah ; zaman dibuli .

Time gotong-royong pada setiap hari Ahad
- bersama Zulyanah a.k.a ZUL -
Escape dari Mesyuarat Koperasi , lepak di dalam kelas .
- bersama Qila , Zul , dan Haja -
Camping 2002 ( Gengku time men. rendah )
- bersama Haja , Zul , Wani , Fariza and Anis -

Hehe , okaylah . PEACE NO WAR !!
" ELAKKAN DARI DIBULI DAN JANGAN SESEKALI MEMBULI " - iklan dari penaja .




6 comments:

ecah said...

xde org berani buli aku duluv time skool...sbb aku yg buli org hahaha...

Tqa Zack said...

KO MEMANG ECAHHHH . aku benci pembuli taw

zarenclyde said...

..hehe..macam klaka la pulak cite nih..aku slalu lepak blog ni..jgn risau...

slamt berpuasa..kalau tak puasa, nanti edit kat view my complete information heheh

Tqa Zack said...

kelakar ye zaren . ape lagi . gelak lah puas puas . hahah .

lorr , cmne kalau mmg tak puasa ? kantoiii .

ats said...

hahahaha, skg br berani nak bersuara yeeee

Tqa Zack said...

yelah ofkos ... skang kan da besar .. so berani la bersuara !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...