Follower saye ! Anda bile lagi ??

Chiang Mai : Day 1


Assalamualaikum :)

Waa rase cm dah basi jek if nk cite psl ni tp aku tak kire aku nk share gak ngan korang pengalaman aku berada di tmpt org . Alaaa mcm lah pegi overseas London ke Aussie ke Paris ke cite nk lebat jek padahal Thailand je pon .. Eh but still kire 'over-the-seas' gak lah kan . hahaah sudah !! Byk mengarut plak ko Tqa ..

So , lets begin the story mory :

26 March 2011 :-

Flight dr LCCT ke Chiang Mai seawal jam 6.50 pg . Early flight . Veryy ! Dahlah mlm sblm tu tdo lewat dlm pkl 12 cmtu pastu nk kene bgn pkl 2 siap2 pe sume sbb nk ke KL Sentral nk kejar bas yg pkl 3.30 pg . Mmg takyah tdo la jwbnye . Tulah , len kali tdo lewat lg . Kan da terbiase ... Nk wat cmne .. Pdn muke !

muke sememeh gile bgn2 tdo tros mkn ns lemak yg tak bape nk sdp . haih .


Aku & family selamat tiba kat Chiang Mai International Airport jam 9.40 pg waktu kite tp 8.40 pg waktu diorg . So mmg btl2 save bajet aa . Sesampai je sane tros gi jalan2 . Tmpt pertama yg dituju ... jeng jeng jeng ... "Leather Factory" .

LEATHER FACTORY

Ok , Leather Factory ni actually kilang yg buat barang2 dr kulit haiwan cm handbag ke , purse ke , kasut ke jaket ke . Maaf ye , barangan dr kulit manusia tak jual disini . hehe . Ckp je korang nk kulit ape . Ade kulit gajah , ade kulit ikan pari , ade kulit ular , ade kulit buaye . Mcm2 adaaa !! Tp syg , aku tak berminat nk beli . hahaha :D

purse dr kulit ikan pari . cantek woo :)

omak kauuu . sekali kulit buaye daaaaa :P

COTTON CHIC

Cotton Chic ni tmpt/kilang membuat barangan cotton . Tak kesahlah baju ke , kain langsir ke , alas meja ke ape2lah yg dibuat drpd cotton .. Padanlah kain cotton mahal sbb nk menghasilkannye benang cotton tu sendirik bukan senang ..


Jalan2 kat dlm gallery Cotton Chic ni terjumpe satu bende :

Mcm lebey kurg ngan patung gajah Goguma Couple . Sape tgk WeGotMarried tawu la kot ..

Lepas tu kitorg singgah plak kat Gems Jewellery dimane byk gile barangan jed dijual kat sini . Ohye , time kat sini tade amik gambar lgsg since org kat kedai tu awl2 lg da ckp ,"No Photo here" naaa (gaye org Thai mmg suke ckp naa naa naa kat blkg).

Jln punyelah jln tetibe terase kelaparan plak . Maklumlah dlm flight mkn nasik lemak yg tak-bape-nk-sdp tuh kn . So Nee (t.guide) pon bwk ktorg pg mkn . Oh btw name t.guide kitorg tu Wantanee (tetibe terngidam nk mkn kuih wantan) jd die suh kitorg pggil die NEE je . Aloolo soo sweet .
LOCAL CHINESE-MUSLIM RESTAURANT

Kpd sesape yg bercdg nk ke Chiang Mai , bley la dtg ke restoran ni . Sgtlah sedap takterkate mknn die . Superb wallaweh . Siryes ! Air kosong die siap letak daun pndan sekali . Tomyam die perghhh terliuq laaa .

tgk lah muke2 yg pelahap tak sbr nk mkn . hee ^,*

THAI SILK VILLAGE

Perut pon dah kenyang so kite smbg pengembaraan kite di Chiang Mai yee adik2 semua . Next , kitorg pg Thai Silk Village . Sesape yg berminat/minat gile ngan kain 'Thai-Silk' bleh la dtg ke sini . Mmg cantekk ! sutera die mulus jek .. Berbaloi2 . Sesuai la ngan harga die . Nak tawu kain ela die semeter bape ? Semeter RM68 cmtuh . OMG mengucap pjg aku . Nak beli .. tp bajet nnt lari la plak kan .. Terkuburlah hasratku .. ececehh :P

proses menghasilkan benang sutera
Ade gaye takkk ?? haha :D

SAA PAPER AND UMBRELLA

Lepas dah puas tgk Thai Silk tp xmampu nk beli tu , kitorg pon dibawe ke Saa Paper and Umbrella . Tempat ni adalah tempat pemprosesan payung . Ala yg mcm payung cantek org selalu gune nk buat psembahan tuu .

Actually kitorg sesampai jek kat Chiang Mai ni kitorg tros nk gerak ke Chiang Rai & bermalam semlm kat sane . So tempat2 yg dinyatakan kt atas ni adlh antara tmpt2 yg dibawa sepanjang perjalanan menuju ke Chiang Rai ..

Dari Saa Paper and Umbrella , kitorg tros ke Chiang Rai . Otw tu lalu kat Hot Spring so singgah la jap ley rendam2 kaki . Penat bjln kan . hehe :D

HOT SPRING

smpi2 jek kene serbu ngan macik jual telor . boli jolah ..
mari kita merebus telur ..

Dah siap merebus telor , merendam kaki , men2 air pe sume kitorg pon meneruskan pjalanan menuju ke destinasi yg dituju -Chiang Rai . Sampai je kat Chiang Rai dah mgrb so mandi2 solat pe sume then keluar gi mkn .. (mkn je kojenye)

pekerja hotel yg gagah prkasa bley angkt 3 beg troli sekali . Fuhh ! The Incredible Hulk pe ?

Dinner timee !! yeehoo !!

Dinner kat restoran ni overall ok la . Not bad . Aku suke die nye sup daging sbb ade rse cm ala2 tomyam cket . Mmg terbaek wokk ! Tp ade 1 jenis mknn die tu cm pelik . Namenye "Nampi Kepit" - ade carrot , timun & telur . Kat telur tu die cm letak sayur ape tah . Pastuh yg carrot ngan timun tu due2 die goreng ngan tepung . Goreng ? eh tak penah dibuat mak aku kat umh laa kn . Tu psl aku ckp pelik .

Sesudah menglangsaikan hutang kat perut yg lapar , kitorg dibawa ke Chiang Rai Night Bazaar plak . Tempat ni mcm ala2 Petaling Street gitu .. Nak kate murah tu taklah murah sgt .. Biase je .

CHIANG RAI NIGHT BAZAAR

jgn tertipu yee . mereka2 ni semuanye 'jantan' . hehe :D


Oklah ! abes dah dokumentari tok hari 1st ni . hehe . sorilah terrrpanjang plak entrinye . Sesape dh bace tu rerajinlah tinggalkn komen .. x kene bayaq pon .. hee gurau jek . So korang !! Tunggu dokumentari tok hari2 yg seterosnye k !

-x.o.x.o-





























2 comments:

Rahimah Hedlund Sazali said...

wahhh bestnyeee..mcm byk tempat shopping je hehekkk

Tqa Zack :) said...

ira : hehe . best mmg best . tgk tempat org cmne en . soping pon best tp tak sume brg murah ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...