Follower saye ! Anda bile lagi ??

Chiang Mai : Day 3 and Last Day


Hai sume ! Entri kali ni nk smbung blik cerite kat Chiang Mai . Alaahaii bile la nk abes cite kat sane ni kan . Dun wory . Ni entri yg last psl trip aku ke Chiang Mai . Konpim rmi yg da boring jenguk belog aku sbb tak setel2 lg ghupenye cite sal trip ke Chiang Mai ni . Huhu :p
Ok , hari ketiga kat Chiang Mai actually kitorg xpg mane sgt pun . Pg 2 tempat jek ; 1st Orchard Farm and 2nd Maesa Elephant Camp . Yang Orchard Farm tu mcm kite pg Taman bunge . So , bese2 jela . Tp , yg bestnye , mase kitorg pg Elephant Camp tuh . Cam org jakun xpenah jmp gajah pon ade . hahaha :D
ni kat Orchard Farm . fokus gambo Orchard tu yek :P

Maesa Elephant Camp

Sesampai jek kat Maesa Elephant Camp ni kitorg dibawe tros ke nursery die . Kat nursery tu dptlah tgk baby gajah . Aloooo sooo cute ... kecik jek . Ade sekor tuh gajah peringkat 'kanak-kanak' . Umur gajah tu dlm lingkungan 3-4 thn .. Nnt kite tgk gambo die eh . Otw nk ke nursery tuh , kitorg lalu la kat classroom diorg ... wah ! gajah pon ade kelas .. fewwwit . Kat kelas ni diorg diajar melukis .. Korg nk tawu x cmne gajah2 ni dpt bezakan kale2 yg ade ? Mcm kale kuning , hijau , biru , merah .. Haaaa sape dpt teka dgn btol dpt jumpe gajah ... yehooo !!
kt tepi classroom ade bende alah ni "elephant dung" a.k.a taik gajah . hehe :D

Elephant Dung ni actually xberbau lgsung pon . Nak tawu sebab pe ??? sbb gajah kan haiwan herbivor .. Bende alah ni siap dikitar-semula jd bingkai gambo lg tao ... Pelik tp benar . hehe :D . Tak jauh dr classroom da bley nmpk da nursery yg dituju ..
yg kt ats nilah baby gajah ...
ni plak gajah 'kanak-kanak' .. hehe :D

Kebetulan dkt2 area nursery tu ade sekor gajah ni yg digunekn utk org ramai amik2 gambo . Tuan gajah tu suhlah gajah tu wat aksi baring la pe la .. gajah tu pon ikut jek . comellll sgt !!
ni mase nk bg tips kat die . letk kat hujung belalai die then die akn pass kat tuan die .

Pas dah puas men2 ngan anak gajah , bg mkn pisang bagai , mohler kite skodeng gajah2 tu mandi . Ops kalau korg nk tawu , gajah2 ni kene mandi dulu before buat show . Barulah nmpk berseri2 .. hehe :D
sile lihat ape yg mereka dok kumpulkan tuh ???

Pas dah puas berendam , gajah2 ni kene get ready tok buat show plak . Lame jgk nk kene tunggu smpi diorg btol2 ready .

mcm ni lah carenye nk bg nmpk seiring & sejalan =)

ANTARA AKSI-AKSI GAJAH YANG LAIN :-

Dan yg paling best sekali atau boleh dikatekan perkara yg wajib korg cube bile dtg sini adalah : Elephant Ride . Its A Must tao !! Rugi kalau xcube ..

Utk ari yg ter-last skali , mmg xde aktiviti ape pun sbb kitorgnye flight balik ke KL dlm pkl 9 lebey so pkl 7 cmtu dah kene check out dah . Sooo sad . Rase cm smlm bru smpi kot .
isi perot sebyk yg boleh
With Nee . kecik jek orgnye ..
cantek kan airport Chiang Mai . siap ade payung gantung2 . itulah trademarknye .

OKLAH ! ITULAH SAJE CERITENYE . DIHARAP SUME TERHIBUR LA YEE !!

-Salam , x.o.x.o-



















4 comments:

Munirah said...

tiba2 teringat tom yam chiang mai..yum2

Tqa Zack :) said...

tulah kannn . tomyam die mmg superb ah ! eh bile pg ??? nape xjumpe .. hehe :D

HaNa HoNeY said...

pergh....best gile kowt
chomei je anak gajah tuh
^_^

Tqa Zack :) said...

hana honey : best2 ! anak gajah mmg comel ! bile dah jd mak gajah dah kurg cket kecomelan die . hehe :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...