Follower saye ! Anda bile lagi ??

Cerita Sebelum Raya

Salam . Hai hai sume ! Ape cite dah masuk minggu kedua Syawal ni ?? Open house sane sini , makan sane sini , berjalan sane sini , bergaye sane sini sumelah sane sini .. Best tak ?? Hope korang enjoy la raye korang tahun ni eh .. So , entry kali ni aku nak share pasal cerita sebelum raye . Banyak benda yang kite kene prepare before nak raye kan .. Nak buat kuih raya la ( aku tawu kuih tunjuk jgk yg popular ) , beli baju raya la , shawl raya la , kasut raya la .. semua nya lah dr head to toe yg nak dibeli senang cite en .. Biasa lah tu , nama pon hari raya , bukannye selalu .. setahun sekali je .. Aku pon tak kurang juga shoping raya ngan adeq aku .. kemana lagi shoping kalau bukan kat Jalan TAR ngan Sogo .


Misi utama ke Jalan TAR adalah untuk mencari shawl baru yang cantek , boleh tahan , menarik tertarik serta murah . Murah itu COMPULSORY untuk student2 yang save bajet cam aku ni . ceit2 saving la sangat . So sesampai je kat Jalan TAR , terus gi serbu satu kedai ni .. If korang pegi , try la tanye kedai Kak Ti kat mane eh . hehe . promote2 . Bukan sesaje poromote ke hape tapi murah and die tu no hal la nak bg discount kat korang . Like seriously . Tak caye pg lah Jalan TAR sekarang .. haha :D

kat lorong ni la banyak jual shawl2 murah . kene pandai survey harga .

Okay , tengok punye tengok , pilih punye pilih last2 adelah aku ngan adeq borong beberapa shawl . Ade shawl tu mmg sebijik cam shawl ARZU tapi takley nak tandingi ARZU nye jenis kain dan kepanjangan kain ARZU la . Murah mmg murah . Satu shawl yang mcm ARZU tu harga die RM15 je.Tapi if kat ARZU , yang 1 tone satu tu harga RM69 , beli 3 dapatlah RM150 . Whereas yang 2tone plak 1 tu if tak silap harga die RM99 kot tapi if beli 3 jadi RM250 ( so lepas divide 3 jatuh harga satu tu RM83 jela ) GILA TAK GILA SANGAT AH . Dan menjadi kegilaan aku dan adeq ( seha ngan pa pon join sama ) beli beberapa kali tudung kat ARZU ( sebelum ARZU olok2 ni muncul kat pasaran ) haha .. Syioknye pakai ARZU ni sebab die takyah nak kene iron and nak simpan pon senang ..

yang hujung belah kanan sekali ni beli kat Jalan TAR . pendek cket dr ARZU .

Okay , ckp psl harga shawl kan , aku rase la , IF kite pg beli shawl sendirik kat Jalan TAR harga die JAUH LEBEY MURAH compare to if kite beli shawl via online . If korang perasan , lately ni blogshop bersepah & tumbuh bagai cendawan yang tumbuh selepas hujan . Mmg thumbs up la pada yang ade blogshop sendirik . Ade mase utk manage customer , manage barang yang diorder , manage barang yang nak kene deliver ape2 sumelah . Tapi , satu je yang aku tak setuju ngan blogshop ni IF diorg jual barang JAUH LEBEY MAHAL dr harga yang sebenar ( kire mcm nak kaut untung la ) . Ok fine tak kesah la korang nak kate aku ortodoks ke whatever la kan tapi aku mmg tak setuju . Sangat2 membantah . Mcm de satu blogshop ni lah kan ( URL perlu dirahsiakan ) die bley jual 1 shawl yang mcm gambar kat bawah ni harga die RM100 lebey . WTH weh . Padahal borong kat Jalan TAR satu tu harga die around RM20 . SEE , berapa puluh lebey die kaut keuntungan . Setakat die nak charge delivery pe sume baru bape je cost die .. Mcm ni punye bisnes boleh dikatakan menindas org lain . Aku paham la bisnes , mst nak ade rase untung tp agak2 la bai .. Setakat ko nak kaut untung 10 hengget tu ok lagi .. ni tak ... haihs -,-


So kepada blogger2 yang ade blogshop tu , pikir2kanlah eh .. Janganlah nak kaut keuntungan dgn cara cmtu .. Mungkin arini korang berjaya , untung sume .. Tapi cayelah , tak lame sume tu . Cara cmtu boleh dikategorikan sbg RIBA taw tak . ALLAH SENDIRI MENGHARAMKAN RIBA .
Renung2kanlah dan selamat beramal .. :):)

6 comments:

FatiMunini said...

nanti g jalan TAR lagi yee .. ak nak carik shawls yg ade cengkerang kat tepi tuuu .. hehehe

Tqa Zack said...

ohhhh yang latest eh net ???
t kite gi serang Jalan TAR sesame eh . wooot2 :):)

::amoimaniac:: said...

jalan TAR mmg the best shoping raye. happening gila ;D

Tqa Zack said...

tawuuuu takpe moi . nak beli shawl ke hape ke , gi jalan TAR je .. TERBAIK WOK !!

r a h i m a h S u d a a said...

wahh jauhnye beza harga dy..

Tqa Zack said...

tu ah pasal . agak2 la kan ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...