Follower saye ! Anda bile lagi ??

Mengembara

Last Monday , aku , ati , ecah & wani telah pg mengembara ke selatan tanah air
hahah . it was damn cool anyway
mane taknye , first tym kot mengembara bersama . dahlah jauhh mann , perempuan semua plak tuh . hee . kudoss to us ! :P
tujuan utama kitorang mengembara hanyalah satu . NAK AMIK SIJIL SPM !! * bile tym nak isik borang UPU baru la insaf nak pi amik , if tak , ingat nak suruh makcik kat pejabat sekolah tu simpan buat kenangan jee :P *
ok ok . meh aku cite mcm mane pengalaman pengembaraan nih :

hari pertama :
- Bertolak dari kuis tepat jam 7.15pm . Konon2nye nak bertolak awal sikit sebab takut nnt smpi kat Batu Pahat lewat . But then ade je halangan sebelum nak bertolak . ( pi pam tayar & pi anta farah kat ktm )



Lepas semua hal tu da settle baru pi amik W kat vista then bermulalah perjalanan ke Batu Pahat . Perjalanan ke Batu Pahat yang mengambil mase selama 4 jam tu sungguh membosankan . ( nasib baik ecah yang drive , aku ngan ati kat belakang ape lagi ... TIDO lahh ! hee :P ) . Then dlm pkl 10.30pm mcm tu thank God tibe gak kat exit Tangkak . At first semuanye berjalan spt yang telah dirancang iaitu IKUT MAP !! . Tapi last2 , sesat sane sini , so kitorang buat keputusan ikut je signboard . Then bile da sesat , mula lah terhegeh2 nak pi tanye abg jual burger kat tepi jalan . haahha . cuak kot . sunyi je jalan die .
hee , ok , then bile da tawu sikit2 jalan berdasarkan direction yang abg burger tu bg , kitorang pon teruskan perjalanan . Smpi di satu tempat ni , ade plak road block!! . Mmg kitorang kene tahan dgn polis . Rupe2nye lesen ecah tak full lagi ! Dah tu , cermin kereta depan belakang tak tampal P . Mmg carik nahas laa . Nasib baik polis tu cool & tak byk songeh , so die pon lepas kan kitorang dgn 1 syarat : KENE TUKAR DRIVER . heh . Nak tak nak , aku kene gak arr drive membelah kegelapan malam menuju ke Batu Pahat . Tak lame lepas tu tukar balik ngan ecah . pening ohh drive kat Batu Pahat . Jalan punye la jalan .. akhirnye smpi kat Bandar Batu Pahat . Pusing punye lah pusing , sesat lagi maannnn . DAMN it ! Jalan sehala plak tu ! nak ikut2 style Singapore lah tu . Hisy . Terus kitorang suruh ecah kol Abg Pesot *nama sebenar : Faizal , husband kpd kezen ecah . Harap maklum :)* . Lps beberape minit , Abg Pesot pon smpi dan bawak kitorang ke rumah die ! Tym tu rase mcm da tak sbr gilee nak rest + makan mee kari yang kezen ecah masak !! *lepas makan tido ! zzzz*

********************************************************************************************************************
hari kedua :

- bangun dlm jam 5.30am . Mandi , solat subuh dan bekfas . Lepas da bekfas , dlm pkl 7.15 cmtu kitorang pon mintak diri nak balik . Gerak awal pagi sebab nak bajet tym , takut nnt tak smpt sampai kat skola Ati . Then mase ecah nak reverse kete kuar dr garaj , ade satu jiran tu tegor kitorangnye tayar pecah !! DAMN lagi sekali . haihss . dugaan dugaan



Nasib baik Abg Pesot ade , die lah yg tlg bukakkan tayar & gantikan ngan tayar spare . ingtkan tayar spare okay lah kan .. tuptupp .. tayar spare botak gileee !! adush , camne nak jalan jauh ni ? Then Abg Pesot pon suggest tukar tayar 2nd hand . Dan sementara tunggu workshop bukak , Abg Pesot sekali lagi suggest kitorang pg sekolah W dulu kat Muar pakai kereta die ! * kereta satria manual * . Masing2 tergamam. Sape yang willing nak drive wehh ? Aku pandang ecah , ecah pandang wani , wani pandang aku . SO , nak taknak , aku terpaksa me'willing'kan diri utk drive la . GO TQA GO ! slowly drive ke Muar , akhirnye smpi jugak ke skolah W , MRSM MUAR .



lepas W pny hal da settle , kami bergegas ke Melaka menuju sekolah aku pulak SMK TUN PERAK. Dari exit Pagoh ke exit Ayer Keroh nasib baik ecah yang drive . Fuh legaa ! Boley tido . hehe :P . Smpi kat Melaka , aku terus drift ke Jasin memandangkan waktu suntuk gile . Tym tu agak2 dlm pkl 2.30 kot . Entah , tak sure . Risau gak takut Ati tak smpt amik Sijil SPM die . Sia-sia je ikut mengembara .



Lepas hal aku da settle , aku pon drift lagi ke Kuala Pilah . 1st tym bawak kete kat Nogoghi Sombilan . haha :P . Jauhhh gilee mann sekolah Ati . Dah la kat tengah2 hutan . Mmg tak bajet pon ade sekolah . Kalau Pusat Rekreasi tu percaye gak lah kan .. Finally , kami berjaya tiba kat sekolah Ati , SEK MEN AGAMA SAINS KUALA PILAH pkl 4.45pm . * lagi 15 minit pejabat sekolah nak tutup . thank God *



so , smpi kat sini jelah PENGEMBARAAN kitorang . hopefully korang2 yang bace ni dapat jadikan kisah kitorang ni sbg suatu iktibar yee . Pastikan kereta yang disewa itu mempunyai kelengkapan yang secukupnya . * bersusah2 dulu , bersenang2 kemudian . cewwaaahh * BYEEEE : )

4 comments:

Herpes Zoster said...

cehh.. cite sikit je..

cepat2 la kuar part II

didi said...

haha..
atie mesti gembira gle kan dpt mengembara ngan korg...
yela, mengangkag je dlm kete..
tau2 da smpai..
suh ati byr duit minyak lebih..
sebab lebihan muatan kt bdn die tue wt kete korg mkn minyak..
hahahaha

Tqa Zack said...

siapekah didi ini ?

Tqa Zack said...

okayy fine . da dapat agak da who is this 'didi' .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...